keeo
EliteHackers Gold
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 42
|
|
Descarcati linistiti! Torrentul nu poate fi urmarit [Ultima ora]
♦ Cel putin un segment al internetului va scapa de rigorile Legii 298 privind stocarea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, acela al descarcarilor de muzica, filme, jocuri sau softuri. Este vorba de site-urile “peer to peer” care folosesc programe de torrent, dar si despre oDC sau DC++, unde se fac schimburi de materiale digitale supuse Legii dreptului de autor. Daca pana acum acestea erau extrem de greu de urmarit, de acum incolo va fi practic imposibil.
♦ Daca se va cere stocarea continutului email-urilor sau a accesarilor web, furnizorii se vor confrunta cu o cantitate enorma de trafic generata de cei aproximativ trei milioane de utilizatori de internet din tara. Datele memorate s-ar putea ridica la cifre impresionante, de ordinul zecilor de terabiti zilnic. In conditiile in care un terabit are 1.000 de gigabiti, iar un calculator al unui utilizator are o capacitate de stocare intre 100 si 300 gigabiti, efortul ISP-istilor ar fi aproape imposibil.
♦ Incaperile unde se stocheaza datele se supun unor reguli logistice si de siguranta complexe si costisitoare. Camerele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de monitorizare a temperaturii si umiditatii, sisteme de securitate, monitorizare video si acces. Pe langa toate acestea, furnizorii trebuie sa utilizeze un sistem de alarma pe coduri de acces unice al caror transfer de la un angajat la altul sa fie strict interzis. Daca s-ar cere si stocarea continutului, dimensiunile s-ar putea dubla.
Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice a fost larg dezbatuta în ultimul timp. Pareri pro si contra au fost aduse acestei legi, înca neclare, prin intermediul forumurilor sau a dezbaterilor televizate. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, dupa intrarea în vigoare a legii, ca este nevoie de o dezbatere publica pe tema noilor prevederi legale privind stocarea datelor, privind convorbirile telefonice si traficul pe internet pentru ca exista înca o teama ca astfel de instrumente ar putea sa fie folosite în mod abuziv. Mai mult, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, Liviu Nistoran, a declarat, ieri, ca se încalca directive europene si ca doreste eliminarea articolului 20 din lege pentru ca acesta ar lasa o portita deschisa autoritatilor în a avea acces inclusiv în continutul unui email sau al unei convorbiri telefonice.
Metodologie inexistenta
Pâna la aplicarea de catre furnizori a normelor metodologice elaborate de Ministerul Comunicatiilor nu se vor cunoaste cu exactitate detalii cu privire la memorarea acestor date. Chiar daca prin interpretarea legii se poate întelege ca se va stoca inclusiv continutul email-urilor sau informatii cu privire la accesarea web-ului, furnizorii nu vor putea pune în practica prevederile legii pentru o cantitate enorma de trafic generata de cei aproximativ trei milioane de utilizatori de internet din tara. Pe lânga traficul ametitor pe care ISP-istii (furnizorii de internet, n.r.) vor fi obligati sa îl stocheze, specialistii spun ca aplicarea prevederilor legii va usura buzunarul acestora cu câteva sute de mii de euro, bani necesari procurarii echipamentelor, amenajarii locului unde vor fi depozitate si a functionarii corespunzatoare a acestora.
Misiune imposibila
Specialistii sunt de parere ca, daca s-ar dori stocarea datelor precum fisierele descarcate de pe internet ori site-urile vizitate, chiar si arhivate, datele memorate s-ar putea ridica la cifre impresionante, de ordinul zecilor de terabiti zilnic. În conditiile în care un terabit înseamna 1.000 de gigabiti, iar un calculator al unui utilizator obisnuit are o capacitate de stocare între 100-300 gigabiti, efortul ISP-istilor ar fi aproape imposibil. Astfel, utilizatorii de site-uri care folosesc programele de torrent (respectiv, site-uri “peer to peer“, in care se descarca sau se incarca filme, muzica, jocuri sau softuri), dar si utilizatorii de programe gen oDC sau DC++ pot sta linistiti. La ora actuala, legea interzice stocarea continutului de trafic pe internet. Chiar daca metodologia de aplicare a Legii 298 va prevedea si stocarea continutului, operatorii si furnizorii de servicii de internet vor avea o misiune imposibila: aceea de a crea arhive imense, ceea ce ar duce la cheltuieli impresionante, chiar daca banii vor fi recuperati de la stat. In aceeasi ordine de idei, statul nu s-a incumeta sa aloce astfel de fonduri, mai ales in aceasta perioada de criza.
Încaperile unde se stocheaza datele se supun unor reguli logistice si de siguranta complexe
Procesarea si stocarea datelor se face în spatii amenajate de catre furnizorul de servicii de internet. Camerele dedicate vor trebui sa îndeplineasca cel putin urmatorul set de caracteristici tehnice: - Sa fie prevazute cu o singura cale de acces securizata corespunzator. - Sa nu fie traversata de conducte de apa sau gaze. - Nivelul temperaturii si umiditatii în camera sa fie monitorizat de un hidrometru. - Sa nu fie amplaste într-o zona a cladirii cu trafic intens. - Sa nu fie amplasata în apropierea unor spatii de depozitare cu risc de incendiu (arhiva de documente, spatii de reciclare a hârtiei).
Amplasarea camerelor destinate procesarii si stocarii de date si modalitatea de acces la acestea trebuie sa fie de asa natura încât sa elimine riscul potential de pierdere, distrugere sau accesare neautorizata a datelor. Astfel, camera de procesare si stocare a datelor trebuie prevazuta cu un sistem de securitate conectat la un serviciu de monitorizare, sa fie prevazuta cu senzori de detectare a incendiului, inundatiei, miscarii, cod de acces necorespunzator. Pe lânga toate acestea, furnizorii trebuie sa utilizeze, pentru camerele de stocare, un sistem de alarma pe coduri de acces unice al caror transfer de la un angajat la altul sa fie strict interzis sau un sistem electronic de înregistrare a accesului pe baza de cartela magnetica. Procesarea si stocarea datelor se vor face pe servere care trebuie sa dispuna de o aplicatie software de stocare si procesare a datelor care sa permita furnizarea datelor în cazul în care se va formula o cerere în acest sens. Stergerea datelor se va face automat în conditiile legii, o data la sase luni.
Softul trebuie sa mai permita transferarea datelor pe suport electronic într-un format securizat, agreat de operatori si autoritatile competente care le solicita si, sa permita înregistrarea fiecarei utilizari a bazei de date precum si a câmpurilor care au fost accesate. Serverele vor fi prevazute în mod obligatoriu cu un sistem de back-up pentru baza de date. Furnizorii de internet mai au obligatia de a desemna personalul autorizat sa aiba acces la camerele de retinere a datelor si sa furnizeze datele solicitate conform prevederilor legale. Acestia trebuie sa desemneze un numar de persoane suficient pentru a garanta continuitatea activitatii de stocare sau furnizare a datelor retinute .
Datele retinute, cu exceptia cazurilor în care exista o cercetare penala în curs, vor fi sterse automat în momentul expirarii perioadei de 6 luni. Stergerea automata a datelor se va face simultan atât de pe serverul central, cât si din sistemul de back-up. Suportul electronic cu datele stocate va fi ridicat personal de reprezentantul desemnat al autoritatii competente de la sediul furnizorului de retele publice si servicii de comunicatii electronice, de la personalul autorizat.
(Adrian Velea, Andi Topala)
Legea interceptarilor a «inviorat» clasa politica Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii a intrat, in cele din urma, si in vizorul clasei politice. La unison, fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, europarlamentarul Corina Cretu, dar si seful Autoritatii Nationale pentru Comunicatii Liviu Nistoran, sustin ca legea are unele ambiguitati. Ba mai mult, Liviu Nistoran solicita chiar eliminarea articolului 20 al respectivului act normativ. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine pe blogul sau ca ar trebui aduse unele clarificari Legii 298, atat printr-o dezbatere publica, dar si prin constituirea unei comisii parlamentare de audieri si discutii asupra problemelor care s-au ivit. Potrivit lui Ion Iliescu, “pe de o parte suntem obligati sa asiguram respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor privind viata privata si secretul corespondentei – obligatii constitutionale“. Pe de alta parte, fostul sef al statului sustine ca legea in cauza a fost adoptata de Parlament pentru a raspunde unor obligatii fata de Uniunea Europeana. „Cred ca se impune o clarificare a problemelor de fond care rezulta din aceasta situatie noua. Este momentul pentru o dezbatere publica“, sustine Ion Iliescu.
Corina Cretu sustine ca legea intra in contradictie cu Legea fundamentala La randul sau europarlamentarul Corina Cretu detaliaza. Ea sustine ca articolul 1 (1) din lege, potrivit caruia “Prezenta lege stabileste obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, pentru punerea acestora la dispozitia autoritatilor competente in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave“ este formulat ambiguu si ca ar putea fi folosit drept paravan pentru abuzuri. Corina Cretu spune ca aceste prevederi intra in contradictie cu Legea fundamentala, care prevede ocrotirea vietii intime, familiale si private si secretul corespondentei. Europarlamentarul mai aminteste faptul ca, in momentul votarii legii in Parlament s-a mers pe respectarea Directivei 2006/24/CE, dar ca respectiva reglementare a fost atacata de Irlanda la Curtea Europeana de Justitie , iar in tari precum Germania si Bulgaria legile care o transpuneau in plan national au fost contestate la Curtea Constitutionala. Din aceste motive Corina Cretu propune si ea o dezbatere publica. “Aceasta dezbatere nu se cuvine insa a fi folosita in scop politic, ci trebuie consacrata mijloacelor de garantare a sigurantei vietii private, asa cum prevede si Constitutia Romaniei“, dupa cum se arata intr-un comunicat remis de Corina Cretu.
Nistoran vrea sa-i ceara lui Boc sa elimine un articol din lege Presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, Liviu Nistoran, vrea chiar eliminarea unui articol din acest act normativ. In speta, Nistoran sustine ca articolul 20 din Lege, potrivit caruia “in scopul prevenirii si contracararii amenintarilor la adesa securitatii nationale, organele de stat cu atributii in acest domeniu pot avea acces, prin actele normative ce reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale, la datele retinute de furnizorii de servicii si retelele publice de comunicatii electronice“. Potrivit lui Nistoran, acest articol deturneaza scopul directivei europene. Mai mult, Nistoran sustine ca prin aceasta lege “s-ar putea avea acces practic inclusiv la continutul unui email sau al unei convorbiri telefonice“. „Dorinta mea este sa am discutii institutionale cu premierul si guvernul sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa fie scos din lege acest articol“, declara Liviu Nistoran.
|
|